Hoe zet ik een evenement rond literaire jeugdhelden op?

Voor alle duidelijkheid, aansluitend bij gisteren: wat ik nu ga zeggen is zuiver hypothetisch. En het maar een basisidee.

Wat als ik ooit nog een evenement ga organiseren rondom het thema van dit blog, literaire jeugdhelden?

Wat zou ik dan anders doen?

Dat wil dus zeggen dat dit een poging is lessen te trekken uit de Dag van de jeugdhelden. Lessen die ik absoluut nu nog niet van plan ben in de praktijk te brengen. Het is meer zoals Marcel van Driel het in zijn boek┬áWaanzinnige plannen noemt een ‘ooitdroom’. En ik heb er nog wel meer en deze staat niet erg hoog op het lijstje. Maar er zijn 6 jaar verstreken sinds de 2e Dag van de Jeugdhelden dus ik heb hier en daar toch wel wat nieuwe inzichten opgedaan. En het is al laat op de avond, dus ik maak er een makkelijke bulletpoint lijst van.

Daar gaat-ie:

  • Niet het evenement moet de basis zijn, maar de gemeenschap.
  • Dat betekent dat je eerst en ruim van te voren begint om zo’n gemeenschap, of in online termen een community, op te bouwen.
  • In het geval van mijn blog zouden dat bijvoorbeeld fanclubs van jeugdboekenschrijvers kunnen zijn. Arendsoog, Biggles, Bob Evers, Kameleon, Karl May, Suske en Wiske enz. Die hebben allemaal wel websites/verenigingen. Met hen kun je relatief makkelijk in contact komen.
  • Je zou bijvoorbeeld kunnen benaderen door erover te schrijven op dit blog. Ofwel doe ik dat zelf, of ik nodig gastbloggers uit.
  • Zorg er ook voor dat de leden van de commnunity elkaar en jou goed leert kennen.
  • Pas als je elkaar een tijdje kent en regelmatig hebt gesproken. Dat kan online en/of in real life zijn. Bijvoorbeeld via fora van de fanclubs of op Literaire jeugdhelden / tweetchats en elkaar kent heeft het zin om na te denken over een evenement rond gezamenlijke interesses.
  • Die gezamenlijke interesse heb je door je contacten als community namelijk ontdekt.
  • Volgens mij heeft het pas zin om over een evenement na te denken. Gooi het eens in de groep.
  • Houd het klein en informeel.
  • Als de groep ge├»nteresseerd is, ga dan eens goed samen brainstormen.

Dit lijkt me de basis. Al wat er uit een brainstormsesssie kan ik in mijn eentje natuurlijk niet voorspellen. Mocht die sessie er ooit komen dan doe ik daar uiteraard hier verslag van. Maar: ik heb geen plannen.