Een voorgeschiedenis van dit blog

Intro

Deze maand bestaat dit blog precies een jaar. Terugkijkend moet ik toegeven dat ik minder heb geschreven dan ik bij de start van plan was. Maar ik wil niet opgeven; sterker nog, ik heb in dit nieuwe blogjaar besloten om frequenter te gaan posten. Mijn streven is om iedere week het werk van een auteur te behandelen of juist één specifiek boek te behandelen. Dat behandelen wil ik dan doen aan de hand van vijf blogposts, van maandag t/m vrijdag dus, zodat ik in het weekend tijd heb het boek voor de aankomende week te lezen, of juist te schrijven op mijn andere blog.

Het ging al gelijk mis

Ik had mijn nieuwe plan nog maar amper gemaakt of het ging al mis. Afgelopen weekend heb ik namelijk geen boek gelezen van een schrijver over wie ik het nog niet heb gehad hier. Ik heb wat huiswerk gemaakt en de echte kenners van het oeuvre van de schrijver die ik in mijn vorige reeks blogposts heb behandeld, begrijpen nu wel wat ik bedoel. Ook nieuwsgierig? Vragen staat vrij via de reacties.

Maar wat nu?

Omdat ik geen boek te bespreken heb deze week, leek het mij een goed idee om een stil te staan bij wat ik nu eigenlijk wil met dit blog. Deze week wil ik als het ware proberen duidelijk te maken wat ik in grote lijnen wil weten bij het selecteren van de boeken die ik hier bespreek. Laat ik daarom bij het begin beginnen.

Voorgeschiedenis

Dit blog heet ‘Literaire jeugdhelden’  en die naam heb ik niet toevallig gekozen. Eigenlijk is de naam een spin-off van de ‘Dag van de Jeugdhelden.’ Dat was een initiatief van de International Biggles Association waar ik ook als een van de organisatoren een bescheiden bijdrage aan heb mogen leveren.

Wat hield de Dag van de Jeugdhelden in?

Als I.B.A. merkten wij dat het moeilijker werd belangstellenden voor onze bijeenkomsten te vinden en we hoorden dat andere fanclubs hetzelfde probleem hadden. Dus bedachten wij dat als we met verschillende verenigingen samen bij elkaar kwamen dat het dan veel gezelliger zou zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Fanclubs uitgenodigd, een aantal bevriende handelaren benaderd, zaal gehuurd enzovoort. En gezellig was het zondag 22 april 2007 zeker, maar helaas trok de 1e Dag van de Jeugdhelden nauwelijks meer bezoekers dan een I.B.A.-bijeenkomst. Het jaar erop deden we nog een poging maar het resultaat was hetzelfde.

Maar het idee bleef

Ik kon het niet loslaten, die Dag van de Jeugdhelden. Met enige regelmaat schoot het het me weer te binnen. Misschien komt het daardoor ooit zover dat we een nieuwe poging doen. Ik denk nu eerder aan een informele tweetup dan aan een officiële bijeenkomst en ik denk ook vooral aan de toekomst. Maar wat we achteraf misschien verkeerd hebben gedaan dat we wat weinig (online) informatie beschikbaar hadden en dat we belangstellenden daarom niet echt bij het idee konden betrekken.

Morgen meer.