Terug naar de boeken

Maar eerst nog even voortboduren

Gisteren schreef ik over hoe ik dacht eventueel een evenement op te zetten. Dit blog heb ik namelijk eigenlijk behalve uit interesse voor het onderwerp ook opgezet naar aanleiding van de Dag van de Jeugdhelden. Mijn belangstelling gaat meer uit naar jeugdhelden die je kunt lezen, vandaar de aanpassing van de titel. Maar toen ik net mijn blog gestart was, attendeerde een van mijn lezers mij op iets waar ik totaal niet meer aan had gedacht. Het Letterkundig Museum organiseerde op 31 oktober 2010 een Dag van de Literaire Jeugdheld. Op die dag werd Kikker van Max Velthuijs uitgeroepen tot favoriete literaire jeugdheld.

Dat even terzijde

Terug naar het evenement. Het Letterkundig Museum is natuurlijk een prachtig instituut dat zo’n evenement van van bovenaf kan organiseren. Als je dat zoals ik gisteren voorstelde vanuit een groep liefhebbers wilt doen kun je het volgens beter van onder naar boven opbouwen, vanuit een brede basis. Maar dan alleen als die eerste kennismaking met andere belangstellenden aanleiding geeft om te veronderstellen dat iets groters leuker kan zijn. En het lijkt me handig om het dan ook samen te doen. In mijn opzet heeft ieder zijn of haar eigen achterban die die dan geactiveerd moet worden en actief moet blijven. Daar horen dan natuurlijk een goede website met boeiende informatie bij en voldoende communicatiemiddelen voor de  community.

Tot zover. Nu echt terug naar de boeken

Met dit blog wil ik vooral uiting geven aan mijn interesse voor jeugdliteratuur. En die jeugdliteratuur is wat mij betreft heel divers. Daar horen avonturenboeken bij, meisjesboeken, historische romans, strips, prentenboeken, oude werken, nieuwe pareltjes – daar heb ik nog geen aandacht aan besteed maar dat gaat veranderen. Met dit blog wil ik een beeld geven van wat mij nou aanspreekt in jeugdliteratuur. Ik wil daarbij vooral niet eenkennig zijn dus als jullie als lezers tips hebben hoor ik ze. Ik heb er al verschillende mogen ontvangen. Dank daarvoor. Ze zullen aan bod komen.

Studie

Zoals sommigen van jullie misschien weten heb ik Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd. Tijdens die studie heb ik natuurlijk veel geleerd over literaire analyse. Het blog van Martha, DrsPee en haar posts op dinsdag over taal en literaire stijlmiddelen dient ter inspiratie. Wat ik in mijn blogs probeer duidelijk te krijgen is waarom een boek mij wel of niet te pakken krijgt. Hoe doet de auteur doet? Wat zijn de technieken? Zijn er sentimenten waarop de auteur inspeelt?

Een ander aspect dat mij boeit is waarom jeugdliteratuur mij en zovele volwassenen met mij nog zo weet te boeien.