Paddeltje anno 2013

Intro

Even een tijdje niet meer gepost op dit blog. Geen gebrek aan inspiratie en Paddeltje meldde zich regelmatig in mijn gedachten en ook heb voldoende idee├źn over andere boeken waar ik over wil gaan bloggen. En de techniek is ook weer geregeld, dus ik ga weer vooruit.

Boekenweekessay

Ik las de afgelopen dagen het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd van Nelleke Noordervliet. Aardig boekje, leuk idee: ontmoetingen met personen uit vier historisch belangrijke periodes uit de vaderlandse geschiedenis. Die kwam tot leven. En met Koninginnedag had ik toch al het idee levende geschiedenis mee te maken. Het essay riep bij mij de vraag op wat het opgeleverd zou hebben als Noordervliet met Paddeltje of Michiel de Ruyter in gesprek was gegaan. Dat idee ga ik de komende dagen uitwerken. Nu is het daar te laat voor. Koninginnedag en de kroning van Willem-Alexander – inhuldiging, hoor ik te zeggen – gaf dus ook historisch besef maar aan de andere kant realiseerde ik me dat het toch misschien maar een ouderwets principe is, zo’n koningshuis. Een principe waar ik allerminst bezwaar tegen heb overigens. Maar een zeeheld is misschien ook iets ouderwets. Kan dat dan heden ten dage ook nog.

Hedendaagse koopvaardij en piraten

Dat verklaart dus de titel van deze post. Zijn er hedendaagse Paddeltjes? En hoe ziet hun leven eruit? Ja, ik weet dat er nog koopvaardijschepen zijn. En de marine bestrijdt Somalische piraten. Paddeltje deed in zijn tijd fictief allebei. Onder Michiel de Ruyter voer voor de V.O.C. naar Saleh en daar ging hij de strijd aan met de piraat Il Tigretto. Maar hoe zag het leven van een echte Paddeltje er toen uit? En hoe dat van hedendaagse Paddeltjes? Ook die vragen zal ik de komende dagen proberen te beantwoorden.

Van fictie naar werkelijkheid, toen en nu. Die koers wil ik kiezen. Deze post vooral om te laten weten dat dit blog weer vaart.


Dit is het derde deel in een reeks over Paddeltje van Johan H. Been.