Paddeltje als beginpunt

Dit is mijn laatste post over Paddeltje van Johan Been. Als liefhebber van geschiedenis en van avonturenverhalen heb ik genoten van dit boek. Eigenlijk vind ik het jammer dat ik het niet jaren eerder al heb gelezen. Ik kan me goed voorstellen waarom dit boek – in moderne spelling – 105 jaar na de eerste verschijning nog steeds in druk is en ook hedendaagse jeugdige lezers aan kan spreken. Het bezit alle kenmerken van een avonturenverhaal. Nou ja, niet allemaal. Paddeltje c.s. hebben aan het einde van het boek de schat van Il Tigretto nog niet. Hoe ze die in handen kregen beschreef Been in het latere Om de schatten van Il Tigretto.

Maar verder zitten alle elementen uit het avonturenverhaal er wel in. Een held, een reis, een tegenstander die verslagen wordt en een behouden thuiskomst waar ook nog eens een beloning volgt. Wat wil de lezer nog meer. Ja, dat vervolgdeel dat ik al noemde. Jammer dat dat niet online te lezen is, want ik zou dat ook best willen lezen want Paddeltje is namelijk ook een beginpunt.

Paddeltje zit zoals ik al liet zien qua historische authenticiteit goed in elkaar. Voor een enthousiaste jeugdige lezer kan Paddeltje dan ook zeker een leuk boek zijn. Hij of zij kan zich dan helemaal onderdompelen in het spannende verhaal. Of hij kan ermee de geschiedenis induiken.

Het boek belicht een tijd uit het leven van Michiel de Ruyter die uit de geschiedenisboeken allicht minder bekend is. Wat ik me van De Ruyter kan herinneren was dat hij een belangrijke zeeheld was in de strijd tegen de Engelsen en hoe hij in de strijd zijn benen verloor en ten slotte zijn leven gaf. Dat hij ook in de koopvaardij niet onverdienstelijk was, was mij eigenlijk niet bekend.

Maar Michiel de Ruyter als handelaar is natuurlijk een mooi bruggetje naar de VO.C. En de rij ingangen naar meer is lang. De blanken slaven – die echt hebben bestaan – vormen misschien aanleiding om meer te weten te komen over de duistere rol die de Zeven Provinciën speelden in de slavenhandel door de West-Indische Compagnie. En de geboeide lezer wil natuurlijk ook alles weten over De Slag bij Duins, Maarten Harpertsz Tromp, Witte De With en vooral over Michiel de Ruyter zelf.

Zo beschouwd is Paddeltje eigenlijk een avontuurlijke geschiedenisles. Volgens mij zou geschiedenis bij jongeren veel meer leven als ze er wat meer spannende boeken over lazen. En eigenlijk leent de hele geschiedenis van Michiel de Ruyter zich volgens mij ook voor computergames. Dat zou geschiedenis aantrekkelijker maken. Maar dat is een heel ander medium. Ik heb het hier vooral over het geschrevene. Daarom eindig ik ook met twee links voor lezers.

Op de site Johan Been van Jenneke Groeneveld staat meer informatie over de auteur van Paddelte. Het boek is er ook te vinden als luisterboek. De tweede link is afkomstig van www.geschiedeniszeeland.nl en noemt meer jeugdboeken over Michiel de Ruyter.


Dit is het zesde en laatste deel in een reeks over Paddeltje van Johan H. Been.