Een vluchtige kennismaking met Kleine Sofie en Lange Wapper

Intro

Kleine Sofie en Lange Wapper

Kleine Sofie in Kleine Sofie en Lange Wapper is een meisje al lang ziek is en dat heel erg nieuwsgierig is. Lange Wapper is haar knuffel. Op een dag ligt ze in haar bed en beginnen haar poppen een theaterstukje op te voeren. Jan Klaassen en Katrijn. Dat is maar saai, dat kennen we wel en de toeschouwers, andere poppen, vervelen zich. Ze willen wat anders zien.

Dan zegt de dikke kater Terror dat hij ook een stuk bedacht heeft. Dat kunnen ze wel opvoeren. Het gaat over Wat Er In Het Leven Te Koop Is. In het stuk komen ook mensen voor. Bijna alle poppen zijn te bang om mee te doen. Sofie niet. Zij stapt uit haar bed het toneel op. En zo gaat ze met haar poppen op reis. Dat is het begin van Kleine Sofie en Lange Wapper.

Samenwerking

Het boek is geschreven door Els Pelgrom en geïllustreerd door Thé Tjong Khing. Samen vormen tekst en illustraties één geheel. Ze zijn qua ruimte ongeveer gelijk verdeeld. De tekst is al beeldend en de zwart/wit illustraties van Thé Tjong Klhing passen daar helemaal bij. Het boek verscheen in 1984 en leverde – in mijn ogen terecht – zowel de Gouden Griffel op voor Els Pelgrom als de Gouden Penseel voor Thé Tjong Khing.

Nieuwsgierig? Lees het zelf.

Mocht je nou nieuwsgierig zijn geworden naar dit boek, het is hier te vinden op dbnl.org. Je kunt het boek bekijken op je monitor maar via downloads in het linkermenu kun je ook heel gemakkelijk de PDF van dit boek opvragen. Die kun je dan weer lezen op je e-reader. Net als Project Gutenberg kan de dbnl zo dus een mooie bron zijn om aan boeken te komen.

Ik geef jullie nu even de kans om het boek zelf te lezen en dan ga ik er vanaf morgen mee aan de slag. Thema’s, samenhang tussen tekst en beeld. Impact van het verhaal.


Dit is het eerste deel uit een reeks over Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom en Thé Tjong Khing.