Een leven in woord en beeld

Dat het fantasieverhaal Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom en Thé Tjong Khing meer is dan een geslaagde combinatie van woord en beeld, moge duidelijk zijn uit het feit dat het boek zowel bekroond werd met een Gouden Griffel als met een Gouden Penseel. Het verhaal zit volle dubbele bodems en er zit dus meer in dan je op het eerste gezicht zou denken. De komende dagen wil ik proberen duidelijk te maken wat dat ‘meer’ dan is.

Probleem en oplossing

Daarbij loop ik al meteen tegen een probleem aan. Om de kracht van dit boek te laten zien, heb ik eigenlijk ook de illustraties nodig. Daar rust echter copyright op. Voor de tekst is het iets makkelijker. Mits je bronvermelding toepast, mag je korte tekstcitaten uit een boek in een blog opnemen. Voor de illustraties zal ik links opnemen naar het online exemplaar van Kleine Sofie en Lange Wapper uit de dbnl. Citaten in dit en volgende blogs zijn ook afkomstig uit die uitgave.

Beleef het leven voor je sterft

Als ik het boek in zes woorden moest beschrijven, dan zou ik het zo doen. Want zoals ik al eerder zei is Sofie stervende en daarnaast erg nieuwsgierig. Ze wil eigenlijk alles weten wat er te weten valt over het leven.

Zij wilde wéten, ze wilde alles weten van wat er op de wereld en daar buiten is:

Haar vader en moeder waren vaak ten einde raad.

‘Waar komt het water vandaan?’

‘Ja, maar voordat het in de kraan zat?’

Dit fragment uit de inleiding op pagina 7 zet de toon. De inleiding eindigt een vraag naar de dood, die ik in mijn vorige post al aanhaalde..

Avontuurlijk

Daarna begint het theater van het leven. Het stuk van Sofie’s kat Terror gaat over Wat Er In Het Leven Te Koop Is. Dat wil Sofie natuurlijk wel weten en aangezien haar knuffels op Lange Wapper en Beertje na allemaal te bang zijn om mee te spelen en er bovendien (pratende) mensen in het stuk voorkomen, mag Sofie ondanks protesten omdat ze een meisje is en nog ziek is ook mee doen en gaan ze samen op avontuur. Sofie laat zich niet niet zo maar aan de kant zetten en ze is niet op haar mondje gevallen. Ze weet van aanpakken. En het is die aanstekelijke energie die ook prachtig in de illustraties zit en die de lezer in woord en beeld het verhaal in sleuren.  Wat Sofie allemaal beleeft in het stuk dat volgens Terror helemaal niet leuk is, komt de komende dagen aan bod. Voor nu wil ik er alvast over kwijt dat in Sofie en haar knuffels in een toneelstuk komen te spelen – of te leven – waarin alle fases en emoties uit een mensenleven aan bod komen. Sofie heeft voor ze stierf het leven dus wel leren kennen.


Dit is het derde deel uit een reeks over Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom en Thé Tjong Khing.